هوش مصنوعی (Artificial Intelligence یا به اختصار AI) چیست؟
هوش مصنوعی را میتوان به این صورت تعریف کرد: هوش مصنوعی، شاخهای از علوم کامپیوتر است که به طراحی و توسعه سیستمهایی میپردازد که قادر باشد وظایفی همانند انسان را انجام دهد.
وظایفی که نیاز به تفکر و یادگیری دارد مانند استدلال، تصمیمگیری، حل مسئله، درک زبان طبیعی، تشخیص الگوها، دیدن، ترجمه همزمان گفتار و نوشتار، تحلیل دادهها، ارائه پیشنهادهای کاربردی و غیره.
بهطور سادهتر میتوان گفت، هوش مصنوعی، قابلیت یک برنامه کامپیوتری است برای انجام کارهایی که نیاز به هوش انسانی دارد.
هوش مصنوعی چه کاربردهایی دارد؟
کاربردهای هوش مصنوعی دامنه وسیعی پیدا کرده که میتوان به این موارد اشاره کرد: استفاده در اتومبیلهای خودران، تشخیص بیماری در پزشکی، انجام بازیهای کامپیوتری با انسان مثل فوتبال و شطرنج، تشخیص صدا و تصویر در حوزههای امنیتی، پیشبینی قیمتها در اقتصاد، تشخیص الگوهای رفتاری کاربران در شبکههای اجتماعی، ارتباط با مشتری توسط رباتهای هوش مصنوعی، ثبت تخلفات رانندگی توسط دوربینهای مجهز به هوش مصنوعی، تجربیات واقعیت مجازی، جستجو و تولید محتوای تخصصی در حوزه تحقیق و پژوهش، چتباتهای مجهز به هوش مصنوعی، یافتن مطالب سفارشی شده برای یک کاربر خاص از طریق موتورهای جستجوی هوشمند و …
آیا هوش مصنوعی میتواند به جای انسان تصمیمگیری و عمل کند؟
درصورتیکه برنامه هوش مصنوعی به صورت کامل و جامع نوشته شده و حالتهای مختلف در برنامه نویسی لحاظ شده باشد که خطا و اشتباه رخ ندهد، میتواند به جای انسان تصمیمگیری و عمل نماید.
آیا هوش مصنوعی میتواند تصمیمات حزبی، جناحی، جانبدارانه یا حتی مضر بگیرد؟
سیستمهای هوش مصنوعی با استفاده از کلان دادهها (Big Data) آموزش داده میشوند. درصورتیکه این دادهها حاوی اطلاعات جانبدارانه یا مضر باشند، هوش مصنوعی، ناخواسته از داده های ورودی تاثیر میپذیر و میآموزد.
هوش مصنوعی فاقد استدلال و قضاوت اخلاقی است. این سیستم بر اساس الگوها و الگوریتمها میآموزد اما درک صحیحی از ارزش دادههای ورودی ندارد یا متوجه درست یا غلط بودن آنها نمیشود. به عبارت دیگر، هوش مصنوعی هم میتواند مفید و هم میتواند مضر طراحی شود.
آیا هوش مصنوعی میتواند بر هوش انسانی غلبه کند؟
مفهوم ابر هوش، که در آن هوش مصنوعی از هوش انسانی پیشی میگیرد، در حال حاضر به واقعیت تبدیل نشده و بیشتر در فیلمهای تخیلی نمایش داده میشود. دانش کنونی باید با دقت در این بخش حرکت کند و اطمینان حاصل نماید تا توسعه هوش مصنوعی آسیبی برای نسل بشر و ارزشهای انسانی نداشته باشد.
آیا هوش مصنوعی حریم خصوصی و امنیت دادهها را رعایت میکند؟
این موضوع به طور مستقیم، بستگی به سیاست گذاری برنامه نویسان آن برنامه یا نرمافزار دارد. اما در حال حاضر با استفاده از دریافت الگوها و دادههای بسیار زیاد برای آموزش و توسعه سریع هوش مصنوعی، به طور طبیعی این قضیه نادیده گرفته شده و از اطلاعاتی که مربوط به حریم خصوصی افراد شده، استفاده میشود.
آیا مدلهای زبانی هوش مصنوعی مانند GPT-4، به اینترنت دسترسی دارند؟
مدلهای زبانی هوش مصنوعی در حالت عادی به اینترنت دسترسی ندارند. برای این منظور شرکتها در قالب افزونههای ویژهای، دسترسی به اینترنت را فراهم میکنند.
افزونه تحلیلگر کد علاوه بر اجرای کد و تحلیل دادهها، قابلیت جستجوی آنلاین را نیز فراهم میکند.
آیا موتورها، رباتها یا مدلهای زبانی هوش مصنوعی مثل ChatGPT، دارای حافظه هستند و مکالمات ما با خود را ذخیره میکنند یا از مکالمات ما، برای آموزش و توسعه خود استفاده میکنند؟
خیر، این امکان برای مدلهای زبانی هوش مصنوعی فراهم نشده و امکان یادگیری، آموزش یا ذخیره مکالمات خود با کاربران را ندارند.
مدلهای زبانی هوش مصنوعی در طول یک مکالمه میتوانند بهطور موقتی به اطلاعات مکالمه شدهی قبلی اشاره کنند، اما نمیتوانند یادگیری یا تغییرات دائمی در خود ایجاد کنند. به عبارت دیگر، پس از پایان مکالمه، تمام اطلاعات مربوط به آن را فراموش میکنند و در مکالمات آینده نمیتوانند از آنها استفاده کنند.
در واقع مکالمه بر اساس اطلاعاتی که قبلاً به آنها داده شده است اتفاق میافتد و از پایگاه داده خود برای پاسخ یا راهنمایی استفاده میکنند.
در هوش مصنوعی، حالت استدلال منطقی با حالت عادی چه تفاوتی دارد؟
تفاوت اصلی در عمق تحلیل و سرعت پاسخدهی آن است. اگر نیازمند پاسخی سریع و فوری هستید و پیچیدگی سوال کم است، حالت عادی مناسبتر است، اما اگر به دنبال پاسخ دقیقتری هستید، حالت استدلال منطقی گزینه مناسبتری است.
درصورتیکه سؤال دیگری دارید در بخش دیدگاهها بنویسید تا در اولین فرصت به آن پاسخ داده شود.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.